Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Verzekeringen sluit je af om jezelf te beschermen tegen financiële gevolgen van bijvoorbeeld ongelukken, schade, of ziekte.

De ziektekostenverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een ziektekostenverzekering (zorgverzekering) te hebben. Tot je achttiende ben je gratis verzekerd op de polis van je ouders. Daarna moet je zelf betalen. Ook als je bij je ouders woont.

Je kiest een ziektekostenverzekering en betaalt voor het basispakket. Dit basispakket verzekert je tegen de kosten van bijvoorbeeld de dokter en het ziekenhuis.

Aanvullend verzekeren?

Naast het basispakket kun je je nog aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen of tandartskosten. Dat kost je extra geld (premie).

Zorgtoeslag

Een ziektekostenverzekering is behoorlijk duur: soms bijna 100 euro per maand. Als je een laag inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Als je op jezelf woont, ben je verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten als je schade veroorzaakt bij een ander. Bijvoorbeeld als je met je fiets tegen de auto van de buurman botst. Of, erger nog, dat je een ongeval veroorzaakt waarbij iemand invalide raakt.

Naast een enorm schuldgevoel, kan dit je een torenhoge rekening opleveren. De premie van de WA-verzekering is gelukkig niet zo hoog: het kost je maar een paar euro per maand.

De inboedelverzekering

Als je op kamers woont, ben je vaak verplicht een inboedelverzekering af te sluiten. Je verzekert hiermee de spullen in je huis (bijvoorbeeld je meubels, boeken en kleding), tegen brand, waterschade, vandalisme en diefstal.

Een inboedelverzekering kost maar een paar euro per maand. Bereken wat je spullen waard zijn, en zorg ervoor dat je ze voor dat bedrag verzekert.

Andere verzekeringen

Naast de hierboven genoemde verzekeringen, zijn er ook andere verzekeringen waar je aan kunt denken:

  • een (doorlopende) reisverzekering;
  • een rechtsbijstandverzekering;
  • een uitvaartverzekering.

Tips!

  • Je kunt vergelijkingswebsites gebruiken voor het vinden van een goede verzekering.
  • Let altijd goed op de voorwaarden! Als een verzekering heel goedkoop is, heeft dat vaak een reden.
  • Sluit alleen verzekeringen af die je nodig hebt. Je hebt immers al genoeg extra kosten als je op jezelf gaat wonen.
  • Kijk voor meer informatie over verzekeringen op Nibud.nl.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: