Op jezelf wonen en op kamers gaan, hoe zit dat?

Ga je straks op jezelf wonen als je 18 wordt of gaat studeren? Dan zijn er een paar dingen waar je alvast over na kunt denken.

In een studentenhuis

Je kunt ervoor kiezen om op kamers te gaan in een studentenhuis. Ken je al mensen in de stad waar je wilt gaan wonen? Vraag hen dan om voor jou in de gaten te houden of er ergens een leuke kamer vrijkomt. Misschien kunnen ze een goed woordje voor je doen!

Hospiteren, wat is dat?

Vaak moet je 'hospiteren' om een kamer te krijgen. Dan word je samen met alle andere kandidaten uitgenodigd voor een 'hospiteeravond'. Daar kiezen de bewoners van het studentenhuis wie hun nieuwe huisgenoot wordt.

Huren bij een woningcorporatie

Je kunt ook een kamer huren bij een woningcorporatie in de stad.

  • Het voordeel daarvan is dat woningcorporaties zich moeten houden aan de wet- en regelgeving van de gemeente. Zij worden daar ook regelmatig op gecontroleerd.
  • Het nadeel is dat de wachtlijsten van zulke kamers vaak erg lang zijn, vooral in de grote steden. Soms kan het wel jaren duren voordat je een woning krijgt toegewezen.

Tip: weet je al in welke stad je wilt gaan studeren, schrijf je dan nu al in!

Wat kost het?

Als je op kamers gaat, betaal je elke maand huur. De huur kan al snel een paar honderd euro per maand zijn. Daarnaast betaal je vaste lasten, zoals gas, water, en stroom. Maar soms zit dit al bij de huur in. Vraag het van te voren even aan je huisbaas.

Je kamer inrichten

Als je meubels nodig hebt, kun je nieuwe kopen of een kijkje nemen bij de kringloopwinkel. Hier hebben ze voor weinig geld vaak genoeg spullen die met een likje verf weer prima bruikbaar zijn. En ook via internet kun je leuke (tweedehands) meubels kopen.

Alles zelf doen

Op jezelf wonen betekent ook zelf schoonmaken, koken, boodschappen doen, enzovoort. Je kunt met je huisgenoten afspreken dat je om de beurt kookt. Zo bespaar je vaak geld, en het is nog gezellig ook!

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: