Op jezelf, met een beperking

Als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, is het vaak wat lastiger om op jezelf te gaan wonen. De vraag is of dat kan en hoeveel zorg je daarbij nodig hebt. Maar er zijn mogelijkheden!

Aanpassingen in je woning

Bij een lichamelijke beperking zijn er misschien aanpassingen in je woning nodig om goed te kunnen bewegen. Bijvoorbeeld drempels weghalen of deuren verbreden.

Bij het Wmo-loket van je gemeente kun je terecht voor woonaanpassingen en hulpmiddelen.

Begeleid wonen

Wil je heel graag op jezelf wonen, maar kun je het (nog) niet helemaal alleen? Dan is begeleid wonen misschien een optie.

Je woont dan op jezelf, maar er komt regelmatig iemand uit een zorginstelling bij je langs om je te helpen bij zaken die je lastig vindt. Bijvoorbeeld het regelen van je geldzaken, of het onderhouden van contacten.

Je kunt er ook voor kiezen om gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk begeleid te wonen. Bespreek met je ouders wat voor jou het beste is.

Er even tussenuit

Er zijn verschillende zomerkampen en logeerhuizen speciaal voor jongeren met een beperking. Je kunt dan een week of een weekend ertussenuit. Let er goed op of het voor jou geschikt is. Bel anders van te voren even, zodat je kunt aangeven wat jij nodig hebt.

Kijk ook eens bij:

 Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: