Spijt van je studiekeuze

Maar liefst 20% van de mensen die een studie hebben afgerond, hebben achteraf spijt van hun opleidingskeuze. De redenen hiervoor zijn verschillend. De meest gehoorde is dat er na de opleiding geen werk bleek te zijn in die richting. Jarenlang gestudeerd en vervolgens geen baan. Ook merkten veel studenten dat de verwachtingen die ze hadden over de opleiding niet aansloten bij de werkelijkheid of ze vonden de kwaliteit van de opleiding te laag. Tot slot zijn er veel mensen die gaandeweg merken dat hun interesse eigenlijk veranderd is en ze liever iets totaal anders zouden willen doen.

Wat wil je eigenlijk?

Een deel van de studenten besluiten halverwege hun studie te stoppen. Als je precies weet wat je wél wil gaan doen, is dat geen gek idee. Maar wat als je eigenlijk vooral weet wat je niet wilt maar niet wat je wel wil? Ga je die opleiding dan toch afmaken om in ieder geval een papiertje op zak te hebben? Stop je en ga je een jaar reizen of werken? Maar hoe groot is de kans dat je daarna toch weer een studie gaat starten?

Veel vragen

Misschien is het belangrijk om eerst de tijd te nemen om op zoek te gaan naar een aantal antwoorden. Probeer er allereerst achter te komen waardoor je spijt hebt van je keuze. Soms ligt het antwoord voor de hand (‘Ik had geen idee hoeveel ik zou moeten rekenen in deze opleiding en dat kan ik helemaal niet.’) en soms is het lastiger (“Ik vind de opleiding wel leuk maar ik heb eigenlijk geen idee wat voor beroep ik later mee wil doen”).

To do-lijstje

Ga in gesprek met je mentor of studiebegeleider van school. Wees eerlijk en vraag om advies. Wellicht kunnen ze je helpen om je motivatie terug te vinden of je te adviseren over mogelijke alternatieven. Maak ook een lijst van voors en tegens. Probeer voor elke tegen ook een voor te bedenken. Blijkt echt dat je meer tegens dan voors kan bedenken, dan kun je je gaan afvragen wat de beste oplossing zou zijn. Het is beter om eerst een alternatief plan te hebben voor je zomaar stopt met school. Er zitten in Nederland duizenden jongeren thuis zonder diploma, baan of inkomen omdat ze geen plan hadden toen ze stopten met school.

Gun jezelf een geweldige toekomst 

Hoewel het stoppen met een opleiding best een heftige beslissing is, is het ook belangrijk om een opleiding te doen waarvan je weet dat je er later een leuke baan mee kan vinden. Denk er dus goed over na, maar als je zeker weet dat dit het niet is, kun je je tijd beter investeren in iets dat je wel gelukkig gaat maken.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: