I am proud to present….

Niet kunnen slapen en uren liggen piekeren over een goede smoes om er onderuit te komen? Zwetende handen en knikkende knieën? Liever uit een rijdende trein springen dan op een podium staan voor een publiek? Dan ben jij waarschijnlijk een van die mensen die niet als eerste hun vinger opsteken wanneer de docent vraagt wie er een presentatie wil geven.

Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het doodeng om voor een groep te moeten spreken. Het is vooral de angst om niet uit je woorden te komen of iets geks te zeggen of te doen en dat iedereen dan naar je kijkt. Toch is het absoluut goed om te investeren in je presentatievaardigheden. Wie zich goed kan presenteren heeft een grotere kans om succesvol te zijn in het leven. Deze tips kunnen je helpen.

Goede voorbereiding

Hoe minder je hoeft na te denken over de inhoud van je presentatie, hoe beter. Zorg dat je tijdig begint met het voorbereiden van je verhaal en het maken van je presentatie. Probeer ook vast in te spelen van mogelijke vragen die uit het publiek komen. Om jezelf te helpen kun je enkele steekwoorden op een kaartje zetten die je weer op weg helpen als je het even niet meer weet. Bedenk ook vast wat je aan gaat doen. Een verzorgde outfit straalt zelfvertrouwen en professionaliteit uit. En een beetje felle kleuren mogen best. Laat zien dat je er bent.

Oefen voor je vrienden

Door te oefenen kun je vast een beetje een gevoel krijgen van hoe je presentatie in het echt gaat zijn. Naarmate je vaker oefent wordt het verhaal steeds meer eigen en voel je je zekerder, Nodig de buren of een paar vrienden uit om je presentatie voor te oefenen. Zij kunnen je misschien ook tips geven; welke stukken waren echt heel boeiend en welke stukken kun je beter een stukje inkorten bijvoorbeeld. Maar ook of je goed verstaanbaar bent en of je verhaal duidelijk is.

Zorg voor beeld- en geluidmateriaal

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zorg dat je presentatie ook leuk is om naar te kijken. Dat leidt de aandacht ook een beetje af van jou. Gebruik Keynote, Prezi of PowerPoint om mooie of grappige foto’s te laten zien die jouw verhaal ondersteunen. Door een korte video te laten zien (niet meer dan 3 minuten) geef je jezelf ook weer even tijd om tijdens de presentatie weer een beetje tot jezelf te komen. 

Voor je begint

Neem vijf minuten voor de start van je presentatie even de tijd voor jezelf. Ontspan je spieren, laat je schouders zakken en adem vanuit je buik. Doe even je ogen dicht en bedenk dat de angst in jouw hoofd zit en dat het publiek er absoluut niet op uit is om je een rotgevoel te geven. Neem daarna een actieve houding aan en stap zelfverzekerd het podium op.

Durf te improviseren

Door niet je hele verhaal woord voor woord op te schrijven, laat je ruimte over om een beetje te improviseren. Dit maakt het voor je publiek een stuk prettiger om naar je te luisteren, maar het maakt de kans dat je het ‘fout’ doet ook kleiner. Nog beter is om je publiek te betrekken bij je presentatie. Begin bijvoorbeeld door iemand in de zaal een vraag te stellen of doe een poll (“Steek je hand op als je iets weet over….”) Op die manier heb je minder het gevoel tegen één groot eng publiek te praten maar gewoon tegen individuele personen.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: