Alles over verslaving

Bijna iedereen denkt: dat overkomt mij niet. Dat ene sigaretje, dat ene drankje, dat ene snuifje; wat maakt dat nou uit?! Maar iedere verslaafde begon met dat ene sigaretje, dat ene drankje en dat ene snuifje.

Wat is verslaving, wat doet het en hoe kom je er vanaf? Jellinek en de Breider Stichting zijn in Nederland dé expert op het gebied van verslaving. Zij hebben over het hele land afkick- en behandelklinieken en bieden informatie en steun aan iedereen die worstelt met wat voor verslaving dan ook.

Wat is verslaving?


Verslaving betekent dat je niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. Voorbeelden van genotsmiddelen zijn alcohol, tabak (sigaretten), wiet (blowen) en andere drugs (zoals cocaïne, speed, XTC, MDMA, GHB). Je kunt ook verslaafd raken aan bepaald gedrag zoals gamen, gokken en seks. Je bent verslaafd als je weet dat het slecht is, maar je toch doorgaat met gebruiken. Het 'willen' verandert in 'moeten'. Verslaving is een hersenziekte. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander.


De meeste mensen beginnen met roken, drinken of gebruiken omdat ze erbij willen horen, zich vervelen, willen vluchten uit de werkelijkheid of het spannend vinden om te experimenteren. Bij de meeste mensen zorgt dit niet direct voor problemen. Pas op het moment dat je gebruik een gewoonte wordt en je je gedrag niet meer onder controle hebt, kun je spreken van een verslaving.


Wat doet het?


Het is belangrijk om verschil te maken tussen gebruik zonder verslaving en met verslaving. Iemand die elk weekend vier biertjes drinkt en er daar de rest van de week eigenlijk niet zo mee bezig is, is niet verslaafd. Wanneer je verslaafd bent, is het eigenlijk altijd problematisch. Je hebt geen controle meer over je gedrag. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van verslaving:

  • controleverlies
  • meer gebruiken of langer doorgaan dan je van plan was
  • vaker gebruiken dan je van plan was
  • in de problemen komen of grenzen overgaan door je gebruik of gedrag
  • er veel aan moeten denken of er veel mee bezig zijn
  • ontwenningsverschijnselen als je niet drinkt of gebruikt

Hoe kom je er vanaf?


Afkomen van een verslaving is moeilijk. Het vereist een enorme hoeveelheid kracht en doorzettingsvermogen. Het wordt makkelijker als je hulp krijgt. Zowel steun uit je omgeving als hulp van professionals helpt om van je verslaving af te komen en af te blijven. Jellinek en de Breider-stichting zijn een goede eerste stap. Besef dat zelfs wanneer je lichaam is afgekickt, de verslaving in je hersenen nog jaren kan blijven sluimeren. Wanneer je stopt, zul je dat voor de rest van je leven moeten doen. Gelukkig wordt dat uiteindelijk wel een stuk makkelijker.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: