Alles over GHB

Voor je gaat experimenteren met middelen die je niet kent, kun je beter zorgen dat je weet waar je aan begint. In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over GHB. 

Wat zit er in?

GHB wordt gemaakt van GBL (= schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper).

Vroeger werd het gebruikt als narcosemiddel. Tegenwoordig wordt GHB eigenlijk alleen nog gebruikt als drugs. Het staat ook wel bekend als ‘the date-rape drug’ omdat het door sommige mannen stiekem in het drankje van een vrouw doen om haar ‘losser’ te maken of zelfs bewusteloos te laten raken om vervolgens seks met haar te hebben (oftewel: te verkrachten). Door de meesten wordt het echter gebruikt als middel om vrolijk en ontspannen van te worden.

Wat doet het?

GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan. Het effect van GHB verschilt per persoon en hangt ook af van de dosis. Bij een kleine dosis voel je je meestal ontspannen en rustig. Sommige mensen raken er seksueel opgewonden van. Als je wordt aangeraakt ervaar je dat als heel intens. Veel mensen vergelijken het gevoel van GHB met een alcoholroes. Je voelt je dan vrolijk en je grenzen vervagen. Soms gaan mensen ook hallucineren. Als je een slecht reageert op de drug kun je last krijgen van misselijkheid, overgeven, stuiptrekkingen of zelfs bewusteloosheid. 

Wat is het gevaar?

GHB is heel lastig te doseren. Het probleem is dat de hoeveelheid die prettige effecten oplevert, heel dicht ligt bij de hoeveelheden waarbij bewusteloosheid kan optreden. Je neemt dus snel te veel. Zeker wanneer GHB gebruikt wordt in combinatie met andere middelen zoals alcohol dat de werking versterkt. Bij een te hoge dosis kan je overvallen worden door slaap. Wanneer je bewusteloos raakt en moet overgeven kun je stikken in je eigen braaksel. Ook kan tijdens de bewusteloosheid je ademhaling vertragen of zelfs stoppen. Het is opvallend is dat veel gebruikers heel makkelijk denken over bewusteloos raken en out gaan. 

Korte termijn:

GHB verdwijnt al heel snel uit je lichaam. Binnen 8 uur is het niet meer aantoonbaar aanwezig in je bloed. Maar in die tijd kun je dus last krijgen van duizelingen, misselijkheid, vergeetachtigheid, geen controle hebben over je spieren en soms verlies van bewustzijn. Bij een overdosis kun je zelfs overlijden doordat je stopt met ademhalen.

Lange termijn:

GHB is binnen enkele weken zeer verslavend. En er vanaf komen is lastig omdat de ontwenningsverschijnselen heel heftig zijn. Er is nog niet veel bekend over de effecten van GHB op het lichaam op de lange termijn. Wat men wel weet is dat regelmatig ‘out gaan’ op de lange termijn schade kan veroorzaken aan de hersenen.

 

Bron: Jellinek


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: