Transgender en genderdysforie

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk een jongen bent, ook al heb je een meisjeslichaam. Of dat je een meisje bent, ook al heb je een jongenslichaam. Of voel je je iets ertussenin?

Dan heb je misschien 'genderdysforie'. Een ander woord is 'transgender'. Transgender betekent dat jouw identiteit anders is dan je geboortegeslacht.

Heb ik genderdysforie?

Misschien voelde jij je altijd al anders, maar weet je niet zeker wat dat is. Luister in ieder geval naar je eigen gevoel en geef jezelf de tijd om erachter te komen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij je als meisje meer een jongen voelt, of andersom. Of dat je je deels jongen, deels meisje voelt. Op de website Iedereenisanders.nl kun je hier meer over lezen.

Praat over je gevoel

Praat eens over je gevoel met iemand van Transvisie Zorg: 020-2050913. Zij kunnen je ook helpen als je het (nog) niet aan je ouders, vrienden of school durft te vertellen.

Transvisie Zorg heeft ook een jongerengroep waar je aan mee kunt doen.

Als je van geslacht wilt veranderen

Als je graag van geslacht wilt veranderen, kun je je aanmelden bij een genderteam. Je voert dan eerst een paar gesprekken met de mensen van het genderteam. Zij bepalen of je echt genderdysforie hebt en er klaar voor bent. Daarna kan de behandeling starten. Je kunt bijvoorbeeld puberteitsremmers en hormonen krijgen. Ook een operatie is mogelijk als je 18 bent.

Bij welke genderteams kun je terecht?

Als je nog geen 18 bent, kun je terecht bij het genderteam van het VU medisch centrum in Amsterdam en Leiden. Als je 18 bent, kun je ook terecht bij het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Let op, er zijn lange wachtlijsten! Dus meld je zo vroeg mogelijk aan. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

Liever geen behandeling?

Niet alle transgenders willen behandeld worden. Misschien voel jij je meer thuis bij travestie. Dan kleed je je af en toe als het andere geslacht, omdat het fijn voelt om je vrouwelijke of juist mannelijke kant te laten zien.

Het kan ook dat je je meer ertussenin voelt. Of dat je je lichaam goed vindt, maar graag mannen- of vrouwenkleding draagt en ook als man of vrouw aangesproken wilt worden.

Kijk ook eens bij:

 Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: