Ongewenst zwanger. En nu?

Je dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Je dacht dat je deze week niet vruchtbaar was. Je dacht dat als hij maar op tijd zou stoppen, er niks aan de hand zou zijn. En dan ineens wordt je niet ongesteld. Wat moet je doen?


Stap 1

Het eerste dat je natuurlijk moet doen is zekerheid hebben door een zwangerschapstest te doen. Deze kun je kopen bij iedere drogisterij. Nog beter is het om een paar dagen later nog een test te doen om het zeker te weten.


Stap 2

Daarna is het goed om iemand te zoeken die je in vertrouwen kunt nemen. Het liefst een volwassene die, behalve naar je luisteren, je ook echt kan helpen. Overweeg ook of je het de vader wilt vertellen. Misschien kan hij je helpen of in ieder geval bijstaan. Heb vooral niet het gevoel dat dit alleen jouw probleem is en dat je dit in je eentje moet oplossen. 


Stap 3

Laat je goed informeren over de keuzes die je hebt en wat de eventuele consequenties van die keuzes zijn. Je kunt je laten informeren door de huisarts maar je kunt bijvoorbeeld ook anoniem contact opnemen met de Rutgerstichting voor informatie en advies.


Stap 5

Neem de tijd om rustig na te denken en beslissingen nemen. Je hebt in de meeste gevallen nog een aantal weken de tijd om te beslissen wat je wilt. Hierbij komen een paar lastige vragen kijken zoals: Vind je jezelf mentaal in staat om een kind op te voeden of heb je een partner of familie die je kunnen helpen? Heb je genoeg geld en passende woonruimte? Ben je bereid om je toekomstplannen te pauzeren of aan te passen? En als het antwoord nee is, wat wil je dan? Abortus, pleegzorg of adoptie?


Stap 6

Als je besluit je baby te houden, dan kun je alle hulp goed gebruiken. Vertel het in ieder geval aan je ouders of verzorgers en maak een plan van aanpak. Voor de tijd dat je zwanger bent en voor daarna. Een goede voorbereiding helpt je. Kijk bijvoorbeeld eens op Tienermoeders.nl 


Stap 7

Als je besloten hebt het kind niet te houden kun je een afspraak maken bij een abortuskliniek of je staat de baby na de bevalling af ter adoptie of pleegzorg. Kijk op de website van Fiom voor alle informatie:


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: