Wat is de morning-afterpil, en hoe gebruik je die?

Is tijdens de seks het condoom gescheurd, of heb je onveilig gevreeën en wil je niet zwanger worden? Dan kun je als meisje de morning-afterpil gebruiken.

De morning-afterpil is een noodmiddel

Gebruik de morning-afterpil alleen in noodgevallen en niet als standaard voorbehoedmiddel. Anticonceptie, zoals de pil of het condoom, beschermt beter tegen zwangerschap.

Wanneer slik ik de morning-afterpil?

Je kunt de morning-afterpil innemen tot 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad. Maar als je de morning-afterpil slikt binnen 24 uur is de kans op zwangerschap het kleinst. Hoe langer je dus wacht, hoe minder betrouwbaar hij is.

Waar kan ik de morning-afterpil kopen?

Omdat het belangrijk is dat je de morning-afterpil zo snel mogelijk slikt na de onbeschermde seks, hoef je niet naar de huisarts. Je kunt de pil gewoon kopen bij een drogist of apotheek.

Als je nog geen 21 jaar bent, wordt de morning-afterpil vergoed door je ziektekostenverzekeraar. Dit kan alleen als je de morning-afterpil wel bij de huisarts haalt.

Ik ben de pil vergeten! Wat nu?

Als je de pil gebruikt en deze vergeet te slikken, lees dan de bijsluiter goed door. Daar staat in wat je moet doen. Als je vragen hebt of het niet begrijpt, neem dan contact op met Sense of je huisarts.

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: