Condooms, hoe gebruik je die?

Een condoom beschermt je tegen soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) en zwangerschap.

Hoe werkt een condoom?

Het condoom is een elastisch hoesje, meestal van dun rubber (latex), dat je om de stijve penis rolt. Het condoom vangt het sperma op en beschermt zo tegen soa's en zwangerschap.

Gebruik 'm maar één keer!

Een condoom kan maar één keer worden gebruikt. Ook als een condoom beschadigd is - bijvoorbeeld bij het openen van de verpakking - is hij niet meer betrouwbaar. Gebruik dan een nieuwe.

Hoe gebruik je een condoom?

Bijna alle ongelukjes met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden. Het is dus heel belangrijk om condooms op de juiste manier te gebruiken! Dat doe je zo:

  • Scheur de verpakking voorzichtig open. Kijk uit dat je het condoom niet beschadigt als je lange of scherpe nagels hebt. Gebruik nooit een schaar!
  • Aan het uiteinde van het condoom zit een klein topje dat het sperma opvangt. Neem die tussen duim en wijsvinger en knijp het dicht, want er mag geen lucht in zitten.
  • Houd met je ene hand het topje dichtgeknepen en zet het condoom op de stijve penis. Rol dan met je andere hand het condoom zo ver mogelijk af over de penis.
  • Na het klaarkomen kan de jongen het beste het condoom bij de rand vasthouden, zodat het condoom bij het terugtrekken niet van zijn penis af glijdt.
  • Leg een knoop in het condoom en gooi het in de vuilnisbak.

Kijk het filmpje

Op de website Sense.info vind je een filmpje over hoe je een condoom omdoet.

Oefening baart kunst

Het is niet gemakkelijk om meteen de eerste keer een condoom om te doen. Daarom kun je het beste van te voren even oefenen. Op een banaan bijvoorbeeld.

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: