Zeg het met kunst

Jong zijn is niet altijd makkelijk. Je bent in een fase terecht gekomen waarin je het gevoel kunt hebben dat niemand je echt begrijpt. Toch voel en denk je van alles. Met wie deel je al die emoties en gedachten? Heb je een vriend of vriendin die je begrijpt of hou je alles liever in jezelf? Het is goed om een uitlaatklep te zoeken voor je gevoelens. Dat kan op verschillende manieren; één daarvan is kunst.

Wat is dit!?

Kunst is best wel een vaag begrip. Misschien heb je weleens in een museum voor een doek gestaan met een geel vlak en twee blauwe strepen en gedacht: “What the f*ck IS DIT!?’ Heel begrijpelijk. Soms is kunst echt moeilijk. Eigenlijk moet je ervan uitgaan dat kunst een manier is om een verhaal of gevoel uit te beelden. De kunstenaar hoeft daarbij helemaal geen rekening te houden met wat jij er als kijker van vindt. Het is persoonlijk. En juist dat maakt kunst interessant. Wat de kunstenaar bedoelde en wat jij ervan vindt is een spannende uitwisseling van emotie. Het zet je aan het denken.

Zelf kunst maken 

Als jij datzelfde gele vlak namaakt en er twee blauwe strepen op zet, wil dat niet zeggen dat je kunst gemaakt hebt. Échte kunst gaat ook over techniek en talent. Er zijn opleidingen waar je kunt leren wat kunst is en hoe jij je als kunstenaar kunt ontwikkelen. Maar wanneer je doel niet is om volgend jaar een plekje in het Rijksmuseum te veroveren met je knutselwerk, dan kun je nog steeds veel plezier beleven aan het maken.

Ga uit van je gevoel

Je kunt natuurlijk een vaas natekenen of een herfstcollage maken met bladeren en beukennootjes maar of je daar nu echt je emotie in kwijt kunt is de vraag. Beter begin je met het benoemen van je gevoel en het zoeken naar materialen en kleuren die daar bij passen. Je bent boos; welke kleuren horen daar voor jou bij? Zwart en blauw of meer rood en geel? Wil je woedend met je handen in de klei grijpen of liever grote klodders verf op een doek smijten? Door met verschillende materialen en technieken te experimenteren ontdek je wat het beste bij je past en waar je goed in bent. 

Laat je fantasie voor je werken

Probeer nu je emotie om te zetten in een vorm. Dat kan heel realistisch zijn (een koe, een mens, een boom) of heel abstract (een ongedefinieerde vorm). Probeer jezelf niet te veel te beperken door de gedachte dat het ‘goed’ of ‘mooi’ moet zijn. Probeer wat je voelt voor je te zien en dat via je handen tot uiting te brengen. Als je een goede basis hebt van wat je wilt maken, dan kun je daarna meer technisch naar je kunstwerk gaan kijken en details aanbrengen of juist dingen weghalen.

Tip 1: Wil je meer weten over kunst, materialen en technieken? Op YouTube vind je letterlijk duizenden video’s die je op weg kunnen helpen.


Tip 2: Ga niet naar dure hobbywinkels om materiaal te kopen tot je echt een beetje ervaren bent. Als beginner red je je prima met materialen van goedkopere winkels.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: