Word jij thuis (te) streng gestraft?

Ruim je kamer op! Zet je schoenen in de gang! Maak je huiswerk! Zet die muziek zachter!

Het lijkt soms wel of ouders niks anders te doen hebben dan zeuren. Maar meestal is het na een beetje gemopper ook wel weer snel goed. Soms ga je echter over ‘de grens’ en zijn je ouders minder makkelijk tevreden. Als je bijvoorbeeld had beloofd om 22:00 uur thuis te zijn en je kwam om 23:00 uur een keertje aankakken met 32 gemiste oproepen op je telefoon. Dan is de kans groot dat je een maandje lekker elke avond thuis mag blijven. Oftewel huisarrest. Niet leuk maar misschien snap je het diep in je hart ook wel een beetje.

Binnen de lijntjes lopen.

Er zijn ook ouders die echt heel streng zijn. Kamer niet opgeruimd: geen zakgeld. Onvoldoende gehaald: huisarrest. Brutaal geweest: PS4 een week weg. Bij zulke ouders zul je waarschijnlijk wel oppassen om al te gekke dingen te doen. Aan de ene kant leert dit je om je keurig netjes aan de regels te houden en binnen de lijntjes te lopen, maar de vraag is of je er echt iets van leert.

Loslaten is eng

Ouders hebben als doel om van jou een goed functionerende volwassene te maken. Dat doen ze in het begin door je te helpen met alles en je later, naarmate je ouder werd, steeds vaker zelfstandig dingen te laten doen. Dat vinden veel ouders trouwens ontzettend moeilijk. Als jij iets zelfstandig doet, betekent dat zij moeten loslaten en erop vertrouwen dat je het zelf kunt. Ze hebben toch vaak het gevoel dat ze moeten sturen, adviseren, begeleiden en beschermen. Lief bedoeld maar op den duur ook een beetje irritant.

Het nut van straf?

Straf is in feite bedoeld om jou te leren wat wel kan en wat niet. Wat goed is en wat slecht. Dat is op zich prima want dat soort ervaringen heeft je brein nodig om later zelfstandig de juiste keuze te maken in een soortgelijke situatie. Straf verliest zijn nut wanneer het je alleen leert om dingen stiekem te gaan doen of om bang te worden voor je ouders. De kans bestaat dat je ouders het ook helemaal niet zo bedoelen, maar dat dat wel het effect is van hun strenge straffen. Het is goed om daar eens met ze over te praten. Uiteraard niet tijdens een ruzie maar gewoon eens tijdens het avondeten ofzo.

Wanneer straf mishandeling wordt

Straf kan ook echt te ver gaan. Wanneer je ouders je slaan, uitschelden, opsluiten of andere vormen van geweld uiten in hun woede, dan is er sprake van mishandeling. Dit is bij de wet verboden en druist in tegen de internationale Rechten van het Kind. Hoewel het voor kinderen en jongeren in zo’n situatie extreem moeilijk is om hierover te praten (het zijn toch je ouders), is het goed om te beseffen dat dit gedrag écht niet oké is. Zelfs niet als ze het misschien niet zo slecht bedoelen. Word jij zo streng gestraft dat je er blauwe plekken aan over houdt of echt in angste leeft voor je ouders, zoek dan contact met een docent, een hulpverlener of iemand anders die je vertrouwt. In een acute noodsituatie kun je direct 112 bellen. 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: