Vrijdag de 13e en ander bijgeloof.

Ren jij gillend naar de overkant wanneer je een zwarte kat ziet lopen? Gooi jij zout over je schouder om ongeluk af te wenden of draag jij bij elk examen je lucky-onderbroek omdat je anders een onvoldoende haalt? Dan ben je behoorlijk bijgelovig. Vandaag (vrijdag de 13e) is een mooi moment om even stil te staan bij die angst voor ongeluk en te onderzoeken of er een kern van waarheid in zit.

Oud bijgeloof

Bijgeloof is ontzettend oud. Sterker nog; het is eigenlijk zo oud dat het in onze moderne tijd eigenlijk nergens meer op slaat. Toch leert generatie op generatie bang te zijn voor de meest idiote dingen. Het is niet gebaseerd op wetenschap of religie, maar op angst voor bovennatuurlijke krachten en de wens om je hiertegen te beschermen. Even een paar voorbeelden:

 

Dit brengt ongeluk:

 • Een paraplu binnen opendoen: behalve dat het dan zou gaan regenen, brengt het ongeluk in het algemeen.
 • Schoenen op tafel zetten: schoenen hebben magische krachten. Ze op tafel zetten brengt armoede en/of ruzie
 • Een zwarte kat zien: heksen zouden de vorm van een zwarte kat aan kunnen nemen. Levensgevaarlijk dus.
 • Een spiegel breken: de weerspiegeling in de spiegel is een reflectie van de ziel was. Het breken van de spiegel tast de ziel dus aan. Het brengt je 7 jaar ongeluk
 • Onder een ladder doorlopen: de muur, vloer en ladder vormen een driehoek. Volgens bijgeloof brengt het ongeluk om hier doorheen te lopen.

 

Deze dingen brengen juist wel geluk:

 • Scherven: in tegenstelling tot een spiegel, kan het stukvallen van borden, glazen en ander serviesgoed boze geesten wegjagen.
 • Zout over je schouder gooien: met duur zout knoeien brengt natuurlijk ongeluk. Je moet dan onmiddellijk wat zout over de linkerschouder gooien; recht in de ogen van de slechte geesten. 
 • Een klavertje vier vinden: een klavertje vier in een veld vinden is zeldzaam en dus brengt het geluk
 • Afkloppen op hout - referentie naar het houten kruis van Jezus. Hiermee vraag je hem postuum nog even om bescherming.
 • Je vingers kruisen: het kruis zou God vragen je te beschermen tegen onheil en ander kwaad
 • Een vallende ster zien - net als het klavertje vier zeldzaam en een teken dat de goden dichtbij zijn.

 

Voor de zekerheid

Bijgeloof is dus echt niet meer van deze tijd. Er zijn in de afgelopen eeuwen geen enkele wetenschappelijke bewijzen gevonden die enig bijgeloof zouden ondersteunen. Wat we wel weten is dat je, wanneer je denkt dat dingen mis zullen gaan, de kans dat dit gebeurt toeneemt. Niet echt natuurlijk maar je focus richt zich volledig op al die kleine dingetjes die er dagelijks misgaan. Andersom werkt het ook: geloof je stellig dat alles gaat lukken en dat er niets mis kan gaan, dan is dat ook hoe je de wereld om je heen ervaart.

En voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd nog even wat zout over je schouder in de ogen van boze geesten gooien.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: