Motivatie: wat is het en waar vind je het?

Huiswerk maken of de afwasmachine uitruimen; hoeveel zin heb jij er in?

De meeste mensen hebben een hekel aan klusjes en zullen ze zo lang mogelijk uitstellen. Als je echter iets gaat doen waar je heel veel zin in hebt, dan kun je niet wachten om aan de slag te gaan. De drijvende kracht hierachter noemen we motivatie. Maar belangrijker om te weten is: hoe kom je aan motivatie als je het nodig hebt, maar niet kan vinden?

Soorten motivatie

Er zijn twee vormen van motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie.

De eerste is motivatie die je uit jezelf haalt. De tweede wordt getriggerd door een prikkel van buitenaf. Bijvoorbeeld door een beloning die je krijgt als je iets goed doet of juist straf als je iets niet doet. Intrinsieke motivatie gaat meer uit van een persoonlijke behoefte, zoals de wens om ergens goed in te zijn, en helpt je vaak om langere processen af te maken zoals een opleiding.

Onbegrijpelijk

In de puberteit merk je dat de dingen die je ouders heel belangrijk vinden (goede cijfers halen en je kamer netjes houden) voor jou steeds minder belangrijk lijken. Voor jou is het bijvoorbeeld veel interessanter of je schoenen wel bij je trui passen en of je medeklasgenoten je wel aardig vinden. Jouw gedrag wordt grotendeels bepaald door het doel dat je wilt behalen. Soms zijn volwassenen het niet eens met die doelen en vinden ze jouw gedrag dus onbegrijpelijk.

Als het niet leuk is

Je intrinsieke motivatie is eigenlijk de belangrijkste. Als jij iets doet omdat je het echt wilt of heel erg leuk vindt, zul je er beter je best voor doen dan als je het alleen maar doet om straf te ontlopen bijvoorbeeld. Helaas kun je niet de hele dag alleen maar doen wat je leuk vindt. Soms moeten dingen gewoon gebeuren omdat het moet. Hoe kun je de motivatie in jezelf vinden om aan de slag te gaan?

Superbelangrijk: een positieve mindset

Het belangrijkste is om een positieve houding te vinden. Als jij ervanuit gaat dat het moeilijk en saai is en je het waarschijnlijk toch niet kunt, is je motivatie ver te zoeken. 

Bij het volbrengen van een taak zijn een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden;

 

Het is een uitdaging

Negatief: Help! Ik kan dit niet.

Positief: Leuk! Ik ga iets nieuws doen/leren.

 

Je komt obstakels tegen

Negatief: Laat maar. Ik geef het op.

Positief: Ik zet door en ga het oplossen.

 

Je moet doorzetten als het niet leuk is

Negatief: Waarom zou ik als het toch niet leuk is.

Positief: Leuk of niet; ik wil dat het afkomt.

 

Je kunt kritiek krijgen

Negatief: ‘Ik luister lekker toch niet’ of ‘Zie je wel dat ik het niet kan!’

Positief: Fijn dat iemand me wil helpen. Ik kan hierdoor verder komen.

 

Anderen kunnen er beter in zijn

Negatief: Die ander is veel beter. Ik kan net zo goed stoppen.

Positief: Wow, wat cool! Goed kijken hoe die ander het doet!

Uitstelgevaar

Veel mensen wachten en stellen al die vervelende klussen uit. Dit is echter een enorme motivatie-killer. Beter doe je het meteen en ben je er vanaf. Dit scheelt stress en geeft tijd om onbezorgd iets leuks te gaan doen. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je het klusje direct en zonder uitstellen uitvoert. En wees niet bang om het fout te doen. De meest succesvolle mensen doen vanalles fout, maar zijn daar niet bang voor omdat ze het zien als een kans om te leren.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: