Kun je een geheim bewaren?

“Ik wil je iets vertellen. En je mag het echt tegen NIEMAND zeggen!”

Als iemand dit tegen je zegt, ben jij dan vastbesloten dit geheim mee te nemen tot in je graf of ben je in je hoofd al aan het bedenken wie je als eerste gaat bellen?

Ik ben bijzonder.

Geheimen bewaren is minder makkelijk dan je zou denken. Dat komt doordat het geheim ons het gevoel geeft dat we bijzonder zijn. Het feit dat iemand jou een geheim toevertrouwd moet wel betekenen dat we betrouwbaar zijn. En dat willen we weer graag laten zien aan de omgeving waardoor we uiteindelijk dus helemaal niet zo betrouwbaar zijn.

Sinds het Stenen Tijdperk

Hoewel het doorvertellen van een geheim dus eigenlijk heel menselijk is (zelfs de eerste mensen in het Stenen Tijdperk roddelden al met elkaar om zo de vriendschapsbanden binnen de stam te versterken), is het natuurlijk niet echt een goede eigenschap. Daarbij kan het doorvertellen van een geheim je ook aardig in de problemen brengen wanneer uitkomt dat jij je mond voorbij hebt gepraat. 

Een bommetje gooien

Een voorbeeld: jouw beste vriendin vertelt je in vertrouwen dat ze is vreemd gegaan. Tijdens een avondje uit vertel je dit geheim aan een vriend van haar vriend. Dikke kans dat hij dit aan zijn vriend vertelt en de relatie hierdoor stuk loopt. Aan de ene kant kun je je afvragen of dit niet beter is als klaarblijkelijk de relatie toch al niet zo goed was. Aan de andere kant is de kan groot dat je vriendin woedend op je zal zijn en haar (ex-)vriend misschien ook wel. Je hebt een bommetje op hun relatie gegooid en ondanks dat jij niet degene bent die vreemd ging, zal dat je niet in dank worden afgenomen.

Omgaan met geheimen

Er zijn drie manieren waarop je kunt omgaan met geheimen:

  • als je van jezelf weet dat je het heel moeilijk vindt om een geheim te bewaren, zeg dan tegen je omgeving dat je liever niet hierover geïnformeerd wordt. Een geheim dat je niet kent, hoef je ook niet te bewaren. Aan de andere kant is dat ook wel lastig want bijna iedereen is nu eenmaal dol op sappige nieuwtjes.
  • schrijf het geheim ergens op. Schrijf een brief die je nooit verstuurd of zet het in je dagboek. Hierdoor heb je toch het gevoel dat het geheim ‘uit je systeem’ is.
  • bedenk wat de consequenties kunnen zijn wanneer je het geheim doorvertelt en vraag je af hoe jij je zou voelen als het jouw geheim was dat besproken werd.

Wanneer andermans geheim ook jouw geheim wordt

Soms kan het geheim van een ander ook jouw probleem worden. Jij wordt medeverantwoordelijk voor het geheim van iemand anders. Bijvoorbeeld wanneer iemand je vertelt dat hij iets illegaals heeft gedaan. Som kun je zelf ontzettend gestrest raken van het meedragen van zo’n geheim. Feitelijk is het ook niet oke dat iemand jou belast met dit soort heftige informatie. Wanneer je merkt dat je zoveel last hebt van iemands geheim dat je er zelf ziek of ongelukkig van wordt, dan is het goed om het toch met iemand te bespreken. Kies iemand die je kan adviseren en vertel ook hoe jij je voelt door het meedragen van dit geheim. Als je het écht netjes wil aanpakken ga je eerst naar degene die jou het geheim heeft vertelt toe en leg je uit dat je last hebt van het geheim en er met iemand over wilt praten. Zo geef je die ander de kans om zich hierop voor te bereiden of zelf met het geheim naar buiten te komen voordat het via het roddelcircuit de wereld ingaat.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: