Ben ik transgender?

Sinds de ‘coming-out’ video van Nikkie de Jager (a.k.a Nikkie Tutorials) als transgender, is er weer een nieuwe stap gezet in het openen van het gesprek over het onderwerp genderidentiteit. Dit betekent eigenlijk het gevoel of de beleving die hebt over je geslacht. Basically: Voel je je man of voel je je vrouw en past dat gevoel bij de kenmerken van je lichaam.
 

Voor jongeren die worstelen met hun gender, is dit een hele belangrijke ontwikkeling. Want wanneer je twijfelt of je nu een jongen of een meisje bent, is het laatste dat je nodig hebt de afkeuring van je omgeving. Het is immers al ingewikkeld genoeg.

 

Hoe weet je nu eigenlijk of je transgender bent?

Er is niet echt een test die je kunt doen om vast te stellen dat je in een verkeerd lichaam bent geboren. Het is dat je gewoon ‘weet’. Toch zijn er een aantal ‘checks’ die je kunt doen.

 

1: Als je je serieus afvraagt of je wellicht transgender bent, dan ben je waarschijnlijk niet helemaal gelukkig met je huidige gender. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat je transgender bent, maar het kan.

 

2: Was je als klein kind al vaak bezig met het ‘uitproberen’ van een andere gender? Bijvoorbeeld vaak andere kleren dragen en spelletjes doen die meestal worden toegekend aan de andere sekse.

 

3: Wat voel je als je in de spiegel kijkt? Voel je je prettig in je lichaam of heb je altijd het gevoel dat er iets niet klopt. Sommige transgenders voelen zich als het ware 'gevangen' in hun lichaam.

 

4: Welke seksuele gevoelens heb je en wie vind je aantrekkelijk? Of je op jongens of op meisjes valt, kan ook iets zeggen over je genderidentiteit. Helemaal full proof is dit niet want er zijn ook transgender mannen die op mannen vallen en transgender vrouwen die op vrouwen vallen.

 

Als je het vermoeden hebt dat je transgender bent, is het goed om te gaan praten met een psycholoog die hierin gespecialiseerd is. Die kan je helpen je verwarrende gedachten en gevoelens een plek te geven. Ook is het goed om je te laten doorverwijzen naar een endocrinoloog; dat is een arts die alles weet over hormonen en kan je helpen met het nemen van de volgende stap.
Wat je ook doet: schaam je nooit voor wie je bent. Jongen, meisje, man of vrouw; jij bent jij en dat is altijd goed.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: