Fortnite is het nieuwe buitenspelen

Ouders maken zich zorgen. Dat doen ze wel vaker wanneer het hun kostbare kind betreft. ;-)

Een van de dingen waar ze zich zorgen om maken, is hoeveel tijd kinderen en jongeren besteden aan gamen. Ze vinden dat jongeren te weinig echt contact hebben met de buitenwereld, dat gamen verslavend is en agressief gedrag zou bevorderen en dat kinderen niet meer voldoende buiten spelen.

 

Klopt dit nu eigenlijk of is het volslagen onzin? Als jongere weet jij dat gamen leuk is en best wel sociaal en interactief. Het argument dat je weinig buiten speelt klopt waarschijnlijk wel, maar is dat nu echt een probleem?  

Om te beginnen de cijfers:

  • 27% van de 12 tot en met 16 jarige leerlingen in het voortgezet onderwijs gamed dagelijks. 
  • Als er gegamed wordt, besteedt 11% daar minstens vier uur per dag aan.
  • Gamen komt onder jongens veel vaker voor. 43% van de dagelijkse gamers zijn jongens tegenover 11% meisjes. 

Bij slechts 4% van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar wordt gamen een probleem. Er is dan sprake van een verslaving. De symptomen van gameverslaving zijn: het moeilijk vinden te stoppen met gamen, slaaptekort krijgen door gamen, een onrustig of geïrriteerd gevoel krijgen wanneer je niet kunt gamen en het liever gamen dan tijd met anderen doorbrengen.

Als jij jezelf herkent in deze symptomen, wordt het misschien tijd om toch eens naar je ouders te luisteren en hulp te zoeken. 

Miljoenenindustrie

Gamen is een nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding die sinds de jaren 80 steeds populairder is geworden. Zeker bij jongeren. Elk jaar komen er nieuwe games en nieuwe versies van games uit die leuk en spannend zijn om te spelen. Gamemakers investeren tegenwoordig meer geld in het ontwikkelen van nieuwe games, dan filmmakers in films. Het is een miljoenenindustrie! 

Zeker wanneer je een nieuwe game hebt of er een update is geweest, wil je vaak meer tijd achter je computer of gameconsole besteden. Logisch. En gamen is, in tegenstelling wat je ouders soms denken, zeker niet alleen maar slecht. Je kunt er in sommige gevallen zelfs slimmer van worden. En tegenwoordig zit je ook niet zielig in je eentje te gamen maar kun je via de online voicechat gewoon live kletsen met je vrienden. 

Ze hebben een punt.

Toch is de zorg van je ouders niet helemáál verzonnen en belachelijk.

De wereld op je scherm is veilig. Je hoeft geen oogcontact te maken, je hebt eigenlijk nauwelijks verantwoordelijkheid en niemand confronteert je met je ‘echte ik’ want je kunt je verschuilen achter je avatar of profiel. Het is belangrijk dat je ook contact blijft houden met de ‘echte wereld’. Als je niet meer gewend bent aan face-to-face contact, kan dit problemen opleveren wanneer je gaat solliciteren of een relatie wil aangaan met iemand. 

En hoewel het spelen van horror- of oorlogsgames niet zo slecht is als veel ouders denken, maakt het je wel minder gevoelig voor emoties. Je vlakt een beetje af. En tot slot dat buitenspelen; waarschijnlijk ben je echt niet van plan om weer met je blaaspijpje en je step naar buiten te gaan, maar af en toe een paar uur in de buitenlucht is absoluut goed voor je. Sporten, een potje voetballen of een stad bezoeken is een prima manier om voldoende licht en frisse lucht binnen te krijgen.  


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: