Ouders met psychische problemen

Psychische problemen zijn problemen die met je geestelijke gezondheid te maken hebben. Als een van je ouders psychische problemen heeft, kan dat een grote belasting zijn voor het hele gezin. Dus ook voor jou.

Je bent niet de enige

Wist je dat meer dan een half miljoen kinderen in Nederland een vader of moeder hebben met psychische problemen of een verslaving. Je bent dus niet de enige!

Waar vind ik informatie?

Wil je weten wat voor problemen je vader of moeder nu precies heeft en hoe je er het beste mee om kunt gaan? Kijk dan eens op de website Survivalkid.nl. Hier kun je ook chatten met andere jongeren die een ouder hebben met psychische problemen.

Ik heb er last van!

Ook al is je vader of moeder degene die problemen heeft, het is niet vreemd als jij daar ook last hebt.

  • Je kunt je schuldig of machteloos voelen, omdat je niet kunt helpen bij het beter worden.
  • Misschien voel je je boos, omdat je je in de steek gelaten voelt.
  • Soms schaam je je voor je ouder, omdat die zo vreemd doet als je vrienden er zijn.

Praat erover

Het is logisch dat je zorgen hebt, of gewoon even je hart wilt luchten. Praat daarom over je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Een familielid, vriend(in), of je mentor op school. Liever anoniem? Bel dan de Kindertelefoon: 0800-0432. Chatten kan ook.

Zorg goed voor jezelf

Ook al voel je je misschien verantwoordelijk voor het gezin, doe ook eens wat leuks voor jezelf! Het geeft jou wat afleiding en zo kun je je batterij weer opladen. Voel je dus niet schuldig als je een keer afspreekt met vrienden of een avondje gaat sporten. Je ouders zien jou ook het liefst gelukkig!

Hulp nodig?

Er zijn speciale cursussen voor kinderen van ouders met psychische problemen. Kijk op Kopstoring.nl voor het cursusaanbod en voor meer informatie over psychische problemen.

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: