Ouders in de gevangenis

Zit je vader of moeder in de gevangenis? Of misschien je broer of zus? Dan heeft dat ook gevolgen voor jou en jullie gezin.

Jouw gevoelens

Als je vader of moeder in de gevangenis zit, kun je te maken krijgen met heel veel verschillende gevoelens.

  • Verdriet, omdat je je vader of moeder mist en je je alleen voelt.
  • Boosheid, omdat je vader of moeder jullie dit aandoet.
  • Machteloosheid, omdat je niets voor je vader of moeder kunt doen.

Ik schaam me ervoor...

Het kan ook zijn dat je je schaamt, omdat iedereen op school weet dat je vader of moeder in de gevangenis zit en erover praat. Misschien word je er zelfs mee gepest.

Praat erover

Het is goed om over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Met je ouders, een familielid, een goede vriend(in), of je mentor op school. Anoniem praten kan met de Kindertelefoon: 0800-0432. Chatten mag ook.

Speciale bezoekuren

Veel gevangenissen in Nederland hebben speciale bezoekuren voor kinderen. Je zit dan samen met je vader of moeder in een aparte ruimte. Er zijn geen andere familieleden bij, dus je hebt lekker de tijd om met z'n tweetjes te zijn. Vraag of dat ook kan in de gevangenis waar je vader of moeder zit.

Ik wil iets leuks doen

Wil je wel eens iets leuks doen, maar is er niemand die dat met jou kan doen? Dat kun je contact opnemen met de organisatie Exodus. Hier zijn vrijwilligers die leuke uitjes maken met kinderen van ouders die gevangen zitten. Gewoon samen even praten kan natuurlijk ook.

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: