Mijn ouders gaan scheiden

Als je ouders gaan scheiden, komt dat vaak als een grote schok. Je vraagt je misschien af: en wat gebeurt er nu met mij?

Ligt het aan mij?

Misschien voel je je schuldig. Wat had ik kunnen doen om mijn ouders bij elkaar te laten blijven?

Vergeet nooit: het is niet jouw schuld dat je ouders uit elkaar zijn! En het is ook niet aan jou om hen weer gelukkig te maken. Dat moeten je ouders echt zelf doen. Zij gaan als partners uit elkaar, maar blijven wel jouw ouders.

Hoe kom ik hier doorheen?

  • Vraag je ouders of ze jou willen betrekken bij wat er gaat veranderen, zodat jij weet wat je te wachten staat.
  • Vraag je ouders ook of ze af en toe jouw mening willen vragen. Doen ze dat niet, probeer het dan zelf te doen. Jouw mening telt ook!
  • Zeg tegen je ouders dat je niet betrokken wilt worden in hun ruzies. En vraag of ze tegenover jou niet lelijk willen doen over de andere ouder.
  • Laat de problemen van je ouders gewoon bij hun. Jij bent niet verantwoordelijk voor het oplossen van hun problemen, want zij zijn jouw ouders en jij bent hun kind.
  • Zoek afleiding. Ga wat leuks doen met iemand, of zoek een nieuwe hobby of sport. Ook al ben je verdrietig, dan mag je best nog lol maken!

Blijf er niet mee zitten...

Als je ouders gaan scheiden, of al gescheiden zijn, kan dat veel gevoelens bij je losmaken. Het is goed om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Een goede vriend of vriendin misschien, een familielid, of je mentor op school.

Je kunt ook bellen of chatten met de Kindertelefoon (0800-0432), of deel je ervaringen met andere jongeren van gescheiden ouders, bijvoorbeeld op de website VillaPinedo.nl.

Met je ouders praten

Het fijnste is als je ook met je ouders kunt praten over je zorgen, je verdriet en je boosheid. Als ze weten hoe jij je voelt, kunnen ze samen met jou kijken wat er beter kan.

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: