Ik ben geadopteerd

Als je geadopteerd bent, kun je daar allerlei vragen over hebben.

Ik heb zoveel vragen!

Wie zijn mijn biologische ouders? Waar ben ik geboren? Heb ik nog broers of zussen?

Misschien heb je een heleboel vragen. Blijf er niet mee rondlopen, maar stel ze gewoon aan je ouders. Misschien vinden ze het moeilijk om over je adoptie te praten en kunnen ze niet al je vragen beantwoorden. Maar bedenk dat je ouders heel bewust voor jou hebben gekozen en dat ze veel van je houden. Voor hen maakt het geen verschil dat ze niet je biologische ouders zijn.

Waarom ben ik afgestaan?

Er zijn veel redenen waarom een kind ter adoptie wordt afgestaan. Een paar voorbeelden:

  • Je biologische ouders wonen in een arm land en konden niet goed voor je zorgen omdat ze te weinig geld hadden.
  • Je ouders mochten jou niet krijgen volgens de wet. In China mogen ouders bijvoorbeeld maar één kind krijgen. Bij een tweede kind moeten ze een hoge boete betalen.
  • Jouw moeder was niet klaar om moeder te worden. Misschien was ze heel jong of kon ze door andere omstandigheden niet voor je zorgen.

Je kunt je anders voelen dan anderen

Als je van jongs af aan opgevoed bent door Nederlandse adoptieouders, dan spreek je goed Nederlands, eet je Nederlands voedsel en voel je je ook Nederlands. Toch kan het zo zijn dat mensen je steeds vragen waar je vandaan komt. Het kan ook gebeuren dat je gepest wordt vanwege je huidskleur en afkomst. Dat maakt soms dat je je anders voelt dan de rest.

Tip: praat erover

Praat met je adoptieouders over wat je voelt. Leg uit dat je graag meer wilt weten over je afkomst. Dat kunnen ouders soms moeilijk vinden. Maar je vragen hebben niets te maken  met de relatie die je met hen hebt.

Je kunt ook praten met iemand die je vertrouwt, zoals een goede vriend(in), een familielid, of je mentor op school. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de Kindertelefoon: 0800-0432.

Kijk ook eens bij:

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: