Geloof beleven, hoe doe jij dat?

Geloof beleven is iets heel persoonlijks. Maar soms kan het ook lastig zijn in een land als Nederland.

Op je eigen manier geloven

Als jouw geloof belangrijk voor je is, dan ben je daar elke dag mee bezig. Bijvoorbeeld door de leefregels zo goed mogelijk na te leven: een hoofddoekje dragen, veel bidden, als maagd het huwelijk ingaan of jezelf inzetten voor arme mensen (zendingswerk).

Soms is dat lastig in een land als Nederland. Ook al is hier geloofsvrijheid, je voelt je niet altijd geaccepteerd of gerespecteerd.

Negatieve reacties

Het kan gebeuren dat mensen negatief reageren en zelfs discimineren. Ze vinden het geloof iets wat je voor jezelf moet houden, thuis. Of ze vinden het geloof slecht, vanwege de conflicten in het Midden-Oosten. Daar kun je last van hebben.

Probeer elkaar te begrijpen

Het is soms niet makkelijk om naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen, als je het niet eens bent met elkaar. Maar dat is wel belangrijk. En soms moet je dingen uitleggen, omdat anderen die niet weten.

Je eigen mening mogen hebben en geloven wat je wilt, is vrijheid. Dat geldt voor iedereen in Nederland, dus ook voor jou. Toch?

Respect hebben voor elkaar

Misschien geloven veel vrienden of vriendinnen van jou niet, of juist wel. Ze hebben er een eigen mening over, ze gaan er anders mee om of ze hebben een ander geloof. Dat kan.

Probeer altijd respect te hebben voor andere mensen, hun geloof en hoe zij daarmee omgaan. Dan kan en mag iedereen zichzelf zijn.

Jongerenorganisaties

Als je graag samen met andere jongeren je geloof wilt beleven, dan kun je je aansluiten bij een jongerenorganisatie bij jou in de buurt. Vaak wordt dit georganiseerd vanuit je eigen geloofsgemeenschap. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een groep beginnen en activiteiten organiseren.

Tip: kijk ook eens op internet of er landelijke ontmoetingsdagen ergens worden georganiseerd.

 Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: